RECIPE: 3x VÁNOČNÍ CUKROVÍ ♥

prosince 14, 2019

Krásný předvánoční čas všem :)

Vánoce se nám pomalu a jistě blíží a tak jsem se pro vás rozhodla sepsat 3 tradiční a hlavně vánoční recepty na cukroví, které na Vánoce děláme s mamkou nejraději. ♥ A jako bonus opět se jedná o zdravější variantu cukroví, které určitě ocení všichni a nejen ti co se rozhodli hubnout. :)


 VÁNOČNÍ ZDRAVÉ PERNÍČKY ♥

Podle tohoto receptu pečeme s mamkou už několik let. Nikdy nás tyto perníčky nezklamaly a věřím, že i vy s nimi budete spokojeni. :) Trošku jsem náš tradiční recept poupravila, aby se perníčky daly jíst téměř bez výčitek, což si myslím, že spousta z vás obzvlášť o Vánocích ocení.

 

INGREDIENCE:
600 g pohankové či jiné mouky
250 g třtinového cukru
200 g másla
6 lžic medu
2 lžíce holandského kakaa
3 vejce
1 kypřící prášek do perníku
Poleva: 1 bílek, 200g třtinového cukru,1 lžíce citronové štávy
 
POSTUP:
Všechny přísady smícháme a uhněteme tuhé těsto, to není třeba už nechávat odležet. Na lehce pomoučněném vále z něj vyválíme plát vysoký asi 5 milimetrů a vykrajujeme z něj jednotlivé figurky. Ty přeneseme na plech (není už třeba ho vymazávat tukem, protože těsto je samo o sobě dostatečně mastné a nepřilepí se.) Ve středně vyhřáté troubě perníčky upečeme a po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou. Tu si připravíme pečlivým ušleháním bílku s cukrem a citronovou štávou. A máme hotovo. :)


ZASNĚŽENÉ RAFFAELO ♥


INGREDIENCE: 

150 g ovesných vloček
100 g strouhaného kokosu + 50-70 g na konečné obalení
40 g třtinového cukru
100 sojového mléka
1 lžička vanilkového extraktu
70 g másla
mandle - loupané 



POSTUP:

Všechny výše zmíněné ingredience smícháme dohromady v mixéru či ručně, mandle zatím vynecháme. Vznikne nám těsto, které necháme uležet alespon na půl hodiny v lednici. Poté ho vytáhneme a začneme z něj válet kuličky do kterých vevnitř přidáme mandli. Poté kuličky obalíme ve zbylém kokosu. Dáme ztuhnout do lednice a už po hodině a půl můžeme ochutnat. ♥


LINECKÉ CUKROVÍ 

Související obrázek

INGREDIENCE:
těsto: 
200 g másla
120 g medu či agávový sirup dle chuti
300 g pohanková, špaldová či jiná mouka 
2 ks žloutek 

na obalení: 
1 balíček vanilkový cukr
100 g cukru moučka

náplň:
marmeláda - nejlépe jahodová, rybízová či brusinková.

POSTUP:
Nejprve hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme k ní změklé máslo, med, žloutky a vypracujeme na hladké a vláčně těsto. Těsto necháme na pár hodin vychladnout. Po jeho vychladnutí, těsto na vále rozválíme na tenčí plát a vykrajujeme z něj pomocí formiček různé tvary lineckého cukroví. Poté je pokladame na plech, vyložený pečícím papírem a dáme péct v předehřáté troubě cca 10 minut na 170 stupnů.
Upečené linecké natřeme marmeládou a slepíme k sobě. Na konec linecké můžeme obalit v menším množství vanilkového cukru + cukru moučka. Nechte si chutnat. ♥
Věřím, že se vám dnešní recepty libily a klidně se semnou můžete podělit do komentářů jaké cukroví máte nejraději vy.   

Ze všeho nejvíc bych vám chtěla poděkovat za tenhle rok, jak jste byli skvělými čtenáři, a doufám že v novém roce se opět tady shledáme.


S láskou,
Maky ♥

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. Zdravé perníčky vypadají skvěle, ale nedám dopustit na zlatou klasiku O:)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. ♥